The following message is in Swedish, giving information on the Swedish tour of The Island:

The Island har spelats för utsålda hus på Frihetsteatern i Jenins flyktingläger. Nu kommer pjäsen till Sverige. Tack vare stöd från bland annat PostkodLotteriet, Riksteatern, Kultur i Väst och Göteborgs universitet får Frihetsteatern nu för första gången möjlighet att turnera i Sverige.

The Island är ett sydafrikanskt drama från apartheidtiden som utspelar sig i det ökända fängelset på Robben Island, där Nelson Mandela hölls fängslad i 27 år. Handlingen kretsar kring två fångar som tillbringar sina dagar med hårt fysiskt arbete och på kvällarna repeterar Sofokles Antigone.

Frihetsteaterns tolkning av The Island återspeglar ett aktuellt tema: palestinska politiska fångar i israeliska fängelser. Pjäsen lyfter också fram parallellerna mellan Sydafrika under apartheid och Palestina idag.

”Mer eller mindre hela världen var mot apartheid i Sydafrika. Men ett liknande system finns fortfarande, här i Palestina”, säger Faisal Abu Alheja, som spelar en av fångarna.

För Faisal Abu Alheja handlar The Island framför allt om kulturens betydelse för människans överlevnad. Fångarna lever under usla förhållanden, de är utmattade av hårt arbete, men ändå tillbringar de sin fritid med att repetera Antigone.

”Det är precis vad vi gör här, på Frihetsteatern. Det ger oss mening. De villkor vi palestinier lever under gör oss törstiga, och kulturen är det vatten som håller våra själar och våra sinnen vid liv.”

STOCKHOLM
Gästspel av The Island under Riksteaterns Teaterdagar, lördagen den 27 april kl. 19, Riksteatern i Hallunda, se http://teaterdagarna.riksteatern.se

GÖTEBORG
30 april:
Föreställning av The Island, kl. 19, Masthuggsteatern
1 maj: Föreställning av The Island kl. 19, Masthuggsteatern
2 maj: Seminarium kl. 10-12 med Gary English, Frihetsteaterns konstnärlige ledare. Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.
Playback Theatre workshop kl. 13-16 med studenter, Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.
Offentlig presentation av Frihetsteatern på Folkteatern kl. 19-21.
3 maj: Workshop i Playback Theatre med studenter, Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet, 10-12 och 13-16.

OM FRIHETSTEATERN
The Freedom Theatre, Frihetsteatern, ligger i Jenins flyktingläger och är idag det största kulturcentret i norra delen av det ockuperade palestinska området. Frihetsteatern håller workshops i teater, dramaterapi, fotografi, film och kreativt skrivande, arrangerar scenkonstföreställningar och driver en treårig skådespelarutbildning.

Frihetsteaterns startades av en svensk stiftelse och i landets alla delar finns människor med ett brinnande engagemang för teatern. I Malmö och Stockholm finns föreningen Frihetsteaterns Vänner och i Stiftelsen The Freedom Theatre finns flera svenska välkända kulturpersonligheter som Suzanne Osten och Dror Feiler, liksom internationellt erkända kulturarbetare som Noam Chomsky, Judith Butler och Elias Khoury.

Det första fröet till Frihetsteatern såddes av den israeliska socialarbetaren Arna Mer Khamis som 1988 flyttade till Jenins flyktingläger, för att via teater och andra kulturformer ge lägrets barn verktyg att bearbeta de svårigheter de varit med om. Efter Arnas död och en omfattande förstörelse av flyktinglägret 2002 lades teatern i ruiner. Med hjälp av en svensk stiftelse startades 2006 en ny teater, inspirerad av Arnas arbete. Arnas son, Juliano Mer Khamis, fanns med bland initiativtagarna, tillsammans med två svenskar. I april 2011 drabbades teatern av en katastrof då teaterns generaldirektör Juliano Mer Khamis mördades. Mordet är ännu olöst. Men Frihetsteaterns verksamhet har kunnat fortsätta tack vare stöd från bland annat Sida och PostkodLotteriet.

SAMARBETSPARTNERS
Föreställningen The Island stöds av Svenska PostkodLotteriet och Sida. Sverigebesöket sker tack vare ett samarbete mellan The Freedom Theatre, Teaterstudier vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet, Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs universitet, Masthuggsteatern och Folkteatern i Göteborg, Kultur i Väst, samt Riksteatern.

AR